Cererea de Recrutare: necesitate sau moft?
Bazat pe cerinte clare si bine condus, procesul de Recrutare si Selectie a Personalului (RSP) asigura succesul organizatiei, aducand Omul Potrivit la Locul Potrivit in Timpul potrivit.
Claritatea cerintelor poate fi obtinuta prin reglementarea corespunzatoare a procesului de catre departamentul Resurse Umane. Reglementarea permite partilor sa-si inteleaga responsabilitatile si rolul (nu uitati ca reglementarea este necesara dar nu si suficienta! HR2Managers: dialogul cu managerii )
In urma trainingurilor interne, managerii organizatiei pot realiza ca aducerea omului potrivit in timpul potrivit este un proces important, de durata, ce presupune responsabilitate si eforturi conjugate din partea lor si a departamentului RU.
Ca parte a reglementarii, Cererea de Recrutare trebuie utilizata de manageri pentru initierea procesului RSP, ei fiind 100% responsabili de parcurgerea acestei faze – vedeti faza de initiere a Fluxului RSP prezentata mai jos (pentru privirea de ansamblu asupra RSP accesati Recrutarea si selectia personalului )
Am vazut momentul in care se impune utilizarea Cererii de Recrutare. Va prezint mai jos un template din care puteti intelege importanta acestei Cereri si influenta ei asupra calitatii procesului RSP.
Cu speranta ca veti folosi aceste informatii pentru a genera Schimbare in organizatiile Dvs., va multumesc ca ati ajuns aici si va doresc succes.
ce poti sa faci, acolo unde directorii sunt pusi … de sus?
mă refer la bugetari … directorii se cred pe moşia lui lor….
Oamenii de HR raspund de legalitatea solutiilor dezvoltate si aplicate.
Ce se poate face? Sa spuneti formal cum trebuie facut / sa faceti doar ce trebuie facut.
Daca exista presiuni pentru a nu respecta legea si nu va puteti impune punctul de vedere in fata managerului, exista 2 variante:
1. lasati-l in plata Domnului si schimbati organizatia – eventual treceti in domeniul privat (aveti doar o viata si nu merita sa va imbolnaviti traind permanent in stres);
2. acceptati fara sa va plangeti situatia / responsabilitatea acceptarii / nota de plata pe care inevitabil o veti primi. Tineti minte ca la control, directorul isi va aminti ca responsabilitatea legalitatii va apartine: doar el are un specialist platit pentru asta!
Stiti ca in Romania acum nu sunt locuri de munca, sunt foarte multi oameni care vor dar nu au unde sa munceasca. Este rusine pentru Romania ca s-au distrus in ultimii 20 de ani atatea locuri de munca si fabrici. In alte tari din Europa de Est : Rusia, Ucraina, Ungaria, Polonia sunt si foarte multi angajati dar si salarii decente. DAR ACESTA ESTE EFECTUL LIPSEI DE PATRIOTISM DIN ROMANIA. Si moldoveni (basarabeni) refuza sa vina in Romania la munca, preferand Rusia si tarile din UE unde salariile sunt mai mari.
@Catalin,
Bun venit!
Da, cu siguranta Cererea de Recrutare este o necesitate, doar ca in multe organizatii cu cultura organizationala primitiva (si din pacate acestea predomina) managerii o considera un moft, nerealizand ca aceasta credinta ii conduce la dezastru…Am scris acest articol cu convingerea ca managerii HR trebuie sa-si faca jobul si sa provoace schimbarea acolo unde sunt (sau, daca nu pot din cauza managerilor stapani de scalvi, sa-i lase in plata Domnului si sa-si indrepte pasii spre organizatii in care pot schimba ceva).
Multumesc pentru feedback.
Salut Florin,
Cererea de recrutare ar trebui sa fie obligatorie, moft in nici un caz.
Eu as vedea justificarea Cererii de recrutare si Cerintele speciale ca niste anexe ale cererii de recrutare. (cu detalii ceva mai amanuntite).
Am intalnit caz in care s-a recrutat un economist pe post de supervizor tehnic.
Explicatia a fost ca persoana recrutata avea ceva activitate tehnica si l-a placut managerul….
De parca economistii pot fi calificati ingineri la locul de munca.
Si codul cor era de Supervizor :)).
Deci
Cererea = OBLIGATORIE
Cerinte post- in detaliu.
Parerea mea este ca ar fi benefic si un articol despre elaborarea unei organigrame, ca etapa anterioara cererii de recrutare.
Articolul este super, multumim!
Catalin