Comunicare si Intelegere
Comunicare si Intelegere
Exista multe forme de comunicare: plans, zambet, tacere, gesturi, cuvinte. In dorinta de a ne face intelesi, de a-i intelege pe ceilalti, de a exprima sau de a ascunde ce simtim, ce gandim, apelam la ele, le combinam ingenios si, uneori, reusim.
Intotdeauna am dorit sa inteleg motivele pentru care exista atata neintelegere intre oameni. Resorturile ce controleaza neintelegerea.
__________________
LAST UPDATE: 10.02.2023
Va propun mai jos cateva aspecte descoperite prin intermediul lui Eric Berne, fondatorul Analizei Tranzactionale – AT, teorie a personalitatii, comunicarii si relatiilor interpersonale.
Potrivit AT, Eul nostru cunoaste trei stari: (P) Parinte, (A) Adult, (C) Copil. Fiecare stare, ca sistem coerent de idei si trairi afective , ne face sa gandim, sa vorbim, sa actionam / sa reactionam diferit, fapt ce permite sa fim intelesi / sa-l intelegem pe celalalt, respectiv sa ramanem neintelesi / sa nu-l intelegem pe celalalt.
Recunoscand si intelegand starile Eului, putem comunica mai bine cu noi si cu cei de langa noi.
Un podcast util despre Analiza Tranzactionala
Podcastul sustinut de dna. Carmen Andrei a fost realizat la initiativa dnei. Mirela Vasadi Blasius (Arta Fericirii).
Mai multe despre Comunicare doar pentru Curiosi
Comunica, ascultand!
Test de Ascultare activa
Desi pare simpla, Ascultarea activa este greu de obtinut.
Fiti incurajat sa descoperiti aspectele presupuse de o Ascultare activa si sa identificati din rezultatele Testului, Comportamentele la care trebuie sa mai lucrati.
Primirea fedback-ului negativ
Noi si convingerilor noastre
Dreptul la Asertivitate
Feedback
Apreciem Feedbackul dvs. Il puteti trimite pe florin.rau@gmail.com
Va doresc sa va fie bine cu dvs. si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu!
E interesanta perspectiva si din punct de vedere al comunicarii organizationale. AT poate fi folosita ca instrument de comunicare si analiza in organizatii. Am avut sansa sa particip, ce e drept acum mult timp in urma, la un training de AT si pot spune ca este o experienta grozava. Te pune pe ganduri, iti doresti sa te cunosti si sa te intelegi mai bine pe tine, dar si pe ceilalti.
In postura de C, apreciez completarea articolului cu desene sugestive.
Ca A, voi incerca sa ma pozitionez pe o cale paralele de comunicare cu cea pornita de la interlocutor.
Iar ca P (la propriu, fara legatura cu articolul) ar trebui sa imi inteleg mai bine fiica! Cat despre P-ul din articol, ca P ar trebui sa fiu mai intelegator si mai tolerant cu cei din jur.
Se pare ca nu e bine sa ne comportam mereu ca niste A (sau sa ne propunem asta). Cel putin cand e vorba de comunicare…
Multumesc pentru dezvaluirea acestui mod de a privi comunicarea!
Sper sa va placa si sa gasiti utila aceasta perspectiva asupra comunicarii. Multumesc Cristinei Marcu, cititorul meu cobai, pe care testez calitatea articolelor.