Managementul Organizatiei in Conceptul de Sistem
Managementul Organizatiei in Conceptul de Sistem inseamna Transformarea Eficienta a Input-urilor in Output-uri.
Functiile managementului – Prevedere, Organizare si Control – formeaza un sistem managerial in care sistemul decizional – informational : Informatie – Decizie – Actiune , constituie baza.
Gata cu Teoria ! La Practica !
Invatam printr-un Exemplu
Pentru a intelege ideea de Management in Conceptul de Sistem,luam ca exemplu cazul Unitatii de Productie X dintr-o Companie Petroliera.
Unitatea de Productie X, denumita in continuare UPX, este organizata ca un centru de profit in cadrul Companiei.
Ea are in folosinta mijloace fixe si circulante, buget propriu de venituri si cheltuieli si dispune de resursele umane necesare indeplinirii programelor de productie, activitatilor comerciale si financiar-contabile ce-i revin potrivit ROF*).
__________________
*) Regulamentului de Organizare si Functionare al companiei
Privita ca sistem, UPX are :
Input:
resurse umane, zacaminte, tehnologie, mijloace fixe si circulante, decizii strategice ale Companiei
Procese de productie:
Extractie hidrocarburi, tratare titei, conditionare gaze, livrare produse rezultate , mentenanta zacaminte, mentenanta sonde, instalatii, utilaje.
Output:
Produse : titei, gazolina, gaze.
Context:
Desi a dispus de toate parghiile de actiune si control in 2008, UPX s-a inregistrat cu pierderi mari, motiv pentru care managamentul companiei a decis rentabilizarea activitatii tinind cont de contextul international extrem de nefavorabil privind cotatia titeiului.
Pentru simplitate, Procesul de Rentabilizare a UPX a fost reprezentat grafic1) (vezi linkul de mai jos).
__________________
1) Graficul include Elementele Sistemului, Legaturile, Informatiilor care stau la baza Deciziilor si Actiunilor, precum si Responsabilitatile aferente
Rentabilizarea UPX in Conceptul de Sistem
EXPLICATII PENTRU MAI BUNA INTELEGERE A REPREZENTARII GRAFICE
Prevedere
A) Analizand cele 2 variante posibile si tinand cont de decizia strategica aleasa, rezulta ca fata de 2008, s-a facut un pas inainte.
B) Se putea si mai bine, daca nu se exagerau posibilele convulsii sociale**).
Consider mai suportabila o masura radicala cu efecte pozitive certe, decat 2 masuri mai putin radicale separate de un interval de timp.
C)Tintele planificate (ca rezultat al Prevederii) sunt realiste si pot fi atinse.
__________________
**) Afirmatia se bazeaza pe observatiile privind reactiile salariatilor la disponibilizarile anterioare .
Organizare
A) Pasii prezentati au o succesiune logica, fiind prezentate informatiile principale ce stau la baza deciziilor, actiunile ce se impun si compartimentele responsabile de realizarea lor.
B) Iesirile dintr-un pas constituie intrari pentru pasul urmator. Organizarea are ca input decizia strategica si tintele planificate de Prevedere, si ca output, inregistrarile economice ale rezultatelor obtinute.
B) Ca activitati, Organizarea incepe cu Reanalizare sonde nerentabile si se termina cu Inregistrarea economica a rezultatelor organizatiei.
Control
Controlul are ca input inregistrarea economica a rezultatelor obtinute, si ca output, eficienta activitatii.
Prin compararea veniturilor cu cheltuielile si valorilor realizate cu tintele propuse prin Prevedere, se stabileste atingerea sau nu a obiectivelor propuse.
Stadiul realizarii Productiei fizice este evaluat zilnic la nivelul sectoarelor de productie/UPX. Informatiile ce permit deciderea masurilor corective se obtin din etalonarea sondelor, masurarea orara a productiei, dinamograme, electrograme, observatii ale liniorilor privind starea echipamentului de suprafata al sondelor, masuratori de presiuni, etc.
Trebuie mentionat insa ca, mentinand in productie si sondele ineficiente intre 0.31-0.5 t/zi, apare o tendinta de disipare a actiunii corective
In ceea ce priveste costurile, datele se obtin la inceputul luniii curente pentru luna precedenta, fapt ce nu permite reglaje, ci doar constatari cu privire la o stare deja trecuta, asupra careia nu se mai poate interveni. Acest lucru se intampla intrucat, la nivelul sectiilor, schelelor, nu exista implementat un sistem de urmarire valorica si cantitativa a consumurilor de servicii, materiale, piese de schimb,etc.
In momentul in care se dispune efectuarea unor operatii, lucrari, apelarea la un tert pentru diverse servicii, nu se face analiza efort/efect, motiv pentru care, de cele mai multe ori, la final se constata ineficienta economica a masurii dispuse, nemaiputand interveni cu masuri corective.
Pasul urmator
In cazul atingerii tintelor propuse, functie de optiunea Comitetului Director se poate dispune efectuarea celui de-al doilea pas, respectiv trecerea pe alta decizie strategica : inchiderea sondelor cu o productie zilnica intre 0.31-0.5 tone/zi.