Recrutarea si Selectia Personalului
LAST UPDATE: 22.07.2017
Dezvoltarea Organizationala, Planificarea Resurselor Umane, Elaborarea Fisei de Post si Evaluarea Postului ofera datele de input necesare Procesului de Recrutare si Selectie a Personalului (RSP).
RSP are drept scop identificarea, atragerea si selectarea celor mai potriviti candidati care indeplinesc cerintele de talent, competente tehnice, abilitati, experienta si personalitate solicitate de organizatie pentru ocuparea pozitiei respective. Prin aducerea Omului potrivit – la Locul potrivit – si la Timpul potrivit, RSP influenteaza in mod cert rezultatele companiei.
Imaginea de ansamblu a procesului RSP este redata in diagrama de mai jos:
De regula, RSP considera initial resursele interne, apeland ulterior la cele externe. Evident, exista cazuri de apelare directa la extern fara a mai trece prin intern.
Recrutarea interna are ca efecte motivarea salariatilor prin oferirea sansei de dezvoltare si promovare, integrarea rapida, costuri de recrutare mai mici si sanse de succes mai mari, dar si aparitia de posturi vacante in lant ce presupune noi recrutari , tendinta de exagerare a importantei experientei in defavoarea competentei si posibila inertie in promovarea noului.
Recrutarea externa permite imbogatirea potentialului uman al organizatiei, valorificarea experientei traita in alte companii si culturi organizationale, idei si suflu nou, dar in acelasi timp presupune riscuri mai mari, costuri ridicate si integrare mai dificila.
REGULA: In Viata daca stii Cum, Ce si Cand sa ceri, obtii Ce iti doresti. Daca nu, obtii ce Inteleg Altii ca-ti doresti.
Aplicata in RSP, regula asta ar suna cam asa: Daca Anuntul de Recrutare este unul vag si nu contine clar cerintele tale ca angajator, el nu va atrage oamenii valorosi pe care ti-i doresti – acestia stiu ce vor si „vad” realitate din organizatia care l-a publicat – e drept ca exista riscul ca ei sa se-nsele construind realitati dintr-un fragment, dar tot tu pierzi. Ei isi vor gasi job in alta parte! Iar tu te vei alege cu personal nepotrivit care accepta sa joace rolul neclar cerut de tine.
Rolul reglator revine specialistului de resurse umane. Asa ca, atentie pe ce maini lasati procesul RSP!
Pentru informatii despre selectie si procesele cu care RSP este interconectata, accesati articolele din sectiunea ARTICOLE CONEXE amplasata in partea dreapta a ecranului.
Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu! Pe curand.
Clar, foarte concis si foarte bine prezentat. Felicitari!