Articole, Resurse Umane

Exemple de Obiective SMART pe intelesul tau

Exemple de Obiective SMART pe intelesul tau va ajuta sa intelegeti Obiectivele SMART prin numeroase Exemple, Aplicatii si Teste.

__________________
PAGINA INTEGRATA IN CURSUL EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR
LAST UPDATE: 20.01.2023

__________________
PAGINA CONTINE URMATOARELE 6 CAPITOLE:
I. Ce sunt obiectivele SMART?
II. Cine defineste obiectivele SMART?
III. Scala de Realizare asociata obiectivelor SMART
IV. Alinierea si cascadarea obiectivelor SMART
V. Ponderea obiectivelor Globale in Total obiective SMART
VI. Testare finala cunostinte de obiective SMART
Din cauza complexitatii, articolul este paginat dupa cele 6 Capitole.

Exemple-de-obiective-SMART

Cuvant inainte

Cand spui „Obiective SMART” si „Scale de Realizare”, iti vine in minte ceva complicat destinat managerilor si specialistilor de top. Nu va lasati intimidat(a) de denumirea lor!
In realitate sunt atat de simple incat, cu putina rabdare si antrenament le veti deslusi, indragi si transforma rapid in gest reflex!

I. CE SUNT OBIECTIVELE SMART?

Performanta trebuie definita doar prin obiective SMART.

Pentru a fi SMART, un obiectiv trebuie sa fie:
Specific (se refera la ceva specific, concret, punctual, bine definit, nu la ceva general, ambigu);
Masurabil (contine o cantitate si o unitate de masura pentru evaluarea gradului de realizare. Cand unitatea de masura este procentul, trebuie specificata obligatoriu baza de referinta la care se aplica respectivul %);
Accesibil (accesibil ca realizare dar realizarea sa necesite efort din partea dvs, sa va solicite);
Relevant (important pentru departament, organizatie si angajat);
Temporal (precizeaza un termen limita de realizare clar specificat:zi-luna-an. Daca obiectivul nu contine zi-luna-an, NU este temporal).

__________________
Pentru a intelege ce sunt obiectivele SMART, urmariti modulul video de mai jos care contine Analiza comparativa a 4 Obiective definite mai mult (sau mai putin) SMART. Vizionati in full screen.

I. 1 Aplicatia 1. Consolidare cunostinte obiective SMART

Analizati din punct de vedere SMART obiectivul propus de seful departamentului Optimizarea Productiei din Grupul Upstream RO-Oil SRL. Aplicatia video de mai jos poate fi accesata gratuit dupa identificare. Succes!

SPATIU PROMO
Fiti incurajat(a) sa va dezvoltati si sa deveniti Expert(a) in Legislatie!
LEGISLATIE ACTUALIZATA RESURSE UMANE
COR 2023

I. 2 Aplicatia 2. Consolidare cunostinte obiective SMART

Analizati daca urmatorul Obiectiv este sau nu SMART. Daca este cazul, reformulati-l pentru a-l transforma in obiectiv SMART. Aplicatia video poate fi accesata gratuit dupa identificare.

__________________
Compania SC Auto Expert asigura servicii de reparatii si tractari pentru automobile imobilizate in trafic. In 2021, departamentul tractari a efectuat un numar de 1300 servicii si a inregistrat 130 de plangeri de la clientii nemultumiti.
Pentru a imbunatati situatia, in anul 2022 seful departamentului tractari si-a stabilit urmatorul obiectiv:
Reducerea numarului de reclamatii cu 15% pana la sfarsitul anului.”
Cerinta 1: Analizati daca obiectivul este SMART;
Cerinta 2: daca Nu este definit SMART, reformulati-l ca sa devina SMART

CERINTA 1. Incepem analiza verificand fiecare litera din SMART
S, de la Specific. Obiectivul este specific, intrucat se refera la ceva concret, punctual: reducerea numarului de reclamatii din partea clientilor nemultumiti de serviciile de tractare;

M de la masurabil. Obiectivul NU este masurabil intrucat nu a fost specificata referinta la care se raporteaza masurarea. 15% raportat la ce? 15% din cat? Neavand o baza la care se ne raportam, nu putem masura realizarea. Deci, obiectivul NU este masurabil;

A de la Accesibil: din moment ce si l-au propus, probabil ca obiectivul este Accesibil si poate fi realizat;

R de la Relevant: obiectivul este relevant intrucat reducerea numarului de reclamatii va imbunatati serviciile oferite, lucru benefic pentru firma, angajati si clienti.

T (temporal) – fomularea „pana la sfarsitul anului” NU respecta conditia de temporalitate. Ca sa fie temporal trebuiau specificate ziua, luna si anul.

CONCLUZIE: Obiectivul este Specific, Accesibil si Relevant, dar NU este Masurabil si Temporal (deci NU este formulat SMART)

CERINTA 2. Pentru a-l transforma in obiectiv SMART, trebuie sa-l facem Masurabil si Temporal. Iata o posibila formulare :
Reducerea cu 15% a numarului de reclamatii comparativ cu 2021, pana la 31.12.2022 (baza de calcul 2021 = 130 reclamatii)

I. 3 Aplicatia 3. Consolidare cunostinte obiective SMART

Folosind Aplicatia Interactiva video de mai jos, imperecheati corect caracteristicile SMART cu cele 2 Obiective propuse spre analiza.

1. Click pe unul dintre cele 2 Obiective (odata marcat, acesta permite asocierea sferelor);
2. Imperecheati caracteristicile SMART cu Obiectivul, prin click pe sferele aferente (click-ul repetat anuleaza asocierea sferei);
3. Demarcati prin click, Obiectivul analizat;
4. Repetati pasii 1-3 pentru urmatorul Obiectiv.

__________________
Pentru simplificare, Aplicatia contine numarul exact de sfere cu caracteristici SMART (dupa asociere nu mai raman sfere libere)