Cristina Marcu

Copil sau Fata ?!

Am avut norocul sa ma nasc si sa traiesc, o buna parte din viata, intr-un colt de tara, unde, ca pe nicaieri in lume, femeile nasc fie copil, fie fata …Ma gandesc de ceva timp sa scriu despre asta, dar mi-a lipsit starea sufleteasca necesara . Nu e chiar simplu sa scrii despre olteni, chiar daca esti de-al lor.
Si acum imi rasuna in minte cuvintele spuse de socrul meu, la nasterea primului mostenitor al familiei, care n-a fost copil. A fost fata. Poate o sa va vina sa radeti, dar pe meleagurile mele, baiatului i se spune copil..

“ Toata lumea a facut copii, numai al meu(sotul meu) a facut fata”- asa a spus “tataie”, cum aveam sa-i zicem toti odata cu venirea pe lume a nepotilor..misoginism in toata regula..si nici macar nu stia ce inseamna. La dorinta lui, astfel exprimata, in familie nu s-au mai nascut de atunci decat copii. Si bineinteles, toti facuti de fii lui..contributia nurorilor nu era bagata prea mult in seama..daca nasteai copil, era meritul fiului, daca era fata, vina era a norei…

Pe atunci n-am dat importanta faptului, dar am observat ca se nasteau in sat, fara nicio logica sau noima, cand copii, cand fete… Nici nu va mai spun ca ei vor deveni mai tarziu, om sau femeie! La fel si acum..se pastreaza nealterate, inca, vorbele astea, duse din generatie in generatie.

Viata petrecuta la tara mi-a adus un plus de echilibru in existenta mea. Poate tinerii nu-si dau seama de asta. Poate acest lucru se va pierde odata cu bunicii care mai traiesc inca acolo…ar fi pacat. Traind la tara, iti poti da seama de ce oamenii locului sunt mai senini, au o liniste interioara ce se vede pe fata lor, chiar zbarcita de vremuri si necazuri. Iti dai seama de modul deosebit in care inteleg ei viata, cum trec peste bine si rau glumind pe seama lor.Cum fac haz de viata insasi, descoperind o bucurie rar intalnita. Iar aceste lucruri nu se invata din carti. Si oltenii nu fac exceptie.