Mihaela Theodoru Popescu, Prezentari

Cei care adora sa dea ordine

Autor: Mihaela Theodoru Popescu
Sursa: http://www.elystar.ro/modules/news/article.php?storyid=1236


…Intr-un articol anterior am discutat despre agresivitate. Am explicat ca agresivitatea poate fi si o forma de aparare a celor slabi. De aceasta data vom discuta despre principalii protagonisti ai agresivitatii, despre tirani sau cei care adora sa dea ordine.

Pentru oamenii inzestrati nativ cu o sensibilitate senzoriala, tiranii sunt usor de perceput, chiar inaintea oricarei manifestari fizice sau psihice. In apropierea lor apare imediat senzatia de disconfort fizic si psihic.

« E ca si cum forte malefice te indeparteaza de lumina » imi explica cineva care se confrunta foarte des cu aceasta situatie.


Pentru oamenii mai putin informati in domeniul psihologiei, adoratorii de ordine sunt o adevarata capcana. Important este sa nu cazi in ea si sa nu fii transformat intr-o prada. Indiscutabil, tiranii sunt cei mai mari scandalagii. In dictionarul explicativ al limbii romane exista acest termen avand urmatoarea explicatie : „este persoana care face scandal, care provoaca scandal”.

Dar acestui tip de persoana ii place sentimentul de a avea auditoriu. Se plange in gura mare ca o anumita sarcina nu e indeplinita, sperand sa va determine sa rezolvati urgent problema sesizata. Da ordine inutile, desi dvs. stiti bine ce aveti de facut. Va supravegheaza exagerat. Nu asculta pe nimeni si exercita o putere apasatoare asupra dvs. si a celorlati. Urasc colaboratorii inteligenti si ii percep ca un potential pericol. Pot fi persoane frustrante si fac tot posibilul sa avanseze cat mai repede, deoarece nu suporta ideea de a fi subordonati cuiva.

Au conceptii nerealiste despre management si se cred mult mai inteligenti decat altii. Sunt nedrepti, favorizeaza anumite persoane si isi tradeaza prietenii daca le este necesar. Au sentimente extreme fata de oameni, ori ii iubesc ori ii detesta. Incearca sa-i faca pe cei din jur sa se faca inutili, exceptie facand persoanele de care se pot folosi. Si se folosesc ori de cate ori au prilejul, fara insa a imparti laurii posibilului succes.

De obicei ii fac pe oameni sa se simta prost fara ca ei sa inteleaga de ce li se intampla acest lucru.

Se manifesta printr-un complex de superioritate si se considera indreptatiti sa-si manifeste puterea. De regula sunt sustinuti permanent de catre cel putin o persoana influenta, pentru ca altfel nu pot exista.

Sunt adepti ai ideilor lui Machiavelli „dezbina si cucereste” si se inconjoara de cei dispusi sa-l ajute sa-i domine pe ceilalti, considerati prosti si slabi. In copilarie au suferit mult, iar datorita firii lor dificile au fost respinsi de catre ceilalti copii. Exista si posibilitatea ca atitudinea severa a tatalui sa le fi marcat viata.

Tendinta este de a fugi cat ne tin picioarele ori de cate ori intalnim un astfel de personaj. Este insa ceea ce isi doresc. Trebuie actionat asupra cauzei si nu asupra efectului.

Mai pot fi usor de recunoscut dupa starea pe care o avem in preajma lor: o tensiune psihica, o lipsa de libertate, o agitatie nejustificata, dificultati de exprimare sau concentrare.
Sunt in general foarte sensibili la complimente. Au probleme cu ego-ul. Isi mascheaza slabiciunea, senzatia de instabilitate printr-un aparent sentiment de superioritate. Au credinta ca sunt investiti de catre destin sau divinitate cu o misiune extraordinara. Toate solutiile propuse de ei sunt « solutii-minune ».

Important este sa rezistati tentativelor de a va invada propria existenta. Sunt firi extrem de viclene, care stiu sa-si calculeze miscarile si sa-si manipuleze victimele cu multa abilitate. Pentru a le intra in gratii trebuie sa va comportati ca si ei. Dar e moral ?


Nu va veti rezolva problemele vorbindu-le deschis, deoarece au un caracter imprevizil. Este necesar sa rezistati asalturilor repertate si tentativei lor de a prelua controlul. Trebuie pastrata mereu o distanta fata de acest tip de persoane si este foarte util sa le cunosti temperamentul. Este ca si cum ai citi un manual de supravietuire. La nevoie trebuie informati si superiorii acestora care, nu stiu cu ce pret si datorita cui se obtin rezultatele asteptate.

Nu e nimic rau in a primi ordine, mai ales cand acestea sunt competente si vin de la persoana care si-a castigat acest drept datorita competentei profesionale. Oricare subaltern poate deveni sef si invers. Se uita un mic amanunt si anume ca nu se poate sti chiar totul despre toti. „Nu mor caii cand vor cainii” mai spun batranii cu multa intelepciune.

In ciuda eforturilor lor disperate de a-si elimina adversarii, exista posibilitatea ca unii sa nu poata fi eliminati, si datorita sustinerii lor de catre persoane mult mai influente, care ii apreciaza pentru calitatile profesionale si morale dovedite in timp, pentru ceea ce reprezinta ei pentru societate si pentru colectivitate.

Pozitia ocupata in ierarhie poate fi o problema de conjunctura si nu trebuie uitat ca este extrem de importanta atitudinea fata de ceilalti. Conflictele care apar, uneori inevitabil, se pot rezolva cu tact si fara a leza personalitatea nimanui. Nimeni nu e perfect si de multe ori un om se poate perfectiona datorita celorlalti. Chiar si de la cel mai simplu om se pot invata multe. Personal recunosc acest lucru. Lucruri precum modestia si empatia le-am invatat de la oameni mult mai simpli decat mine. Pentru tirani exista aroganta si orgoliul care nu-i lasa sa vada frumusetea lucrurilor simple si corecte. Trebuie ajutati, in nici un caz obligati.

A conduce pe altii este o arta. O arta de a comunica prin cuvant, gesturi si atitudini, de a respecta si de a te respecta, de a gasi solutii impreuna cu altii fara a-i calca in picioare.
Indiferent de violenta loviturilor primite, cineva se poate ridica si asta poate insemna sfarsitul. Insa istoria nu trebuie sa se repete.


Autor: Mihaela Theodoru Popescu
Sursa: http://www.elystar.ro/modules/news/article.php?storyid=1236