Dependenta
Definita in DEX ca stare de intoxicatie cronica ce rezulta prin absorbtia repetata a unui drog si care se manifesta prin nevoia de a continua aceasta absorbtie, Dependenta cunoaste forme diverse. De la alcool, tutun, droguri, televiziune, Dependenta a evoluat spre forme mai subtile precum calculatorul, telefonul mobil si mai nou, munca. Hai, nu ma intelegeti gresit cu munca!
Benefica pentru Dezvoltator dar nociva pentru Consumator, Dependenta exploateaza Slabiciuni si False Nevoi.
As vrea sa disecam putin Dependenta de telefonul mobil. Am ales acest „drog” pentru ca desi recent aparut, a creat rapid dependenta a 14,8 milioane de romani la nivelul lunii Iunie 2009, potrivit Asociatiei Nationale de Reglementare in Comunicatii, ANRC.
14,8 milioane din 21,499 milioane? Adica 68,8 % ?! Suntem fara speranta!
Ca sa intelegeti mai bine amploarea, priviti o clipa structura populatiei la sfarsitul trimestrului II 2009 publicata in comunicatul de presa al Institutului National de Statistica – observati ca din cele 21,499 milioane de romani, 3,264 milioane sunt tineri sub 15 ani iar salariati doar 6,234 milioane ?
Pe ce se bazeaza aceasta forma de dependenta? Asa cum am mai spus, pe Slabiciuni si False Nevoi. Subtil exploatate, ele aduc profituri bunicele Dezvoltatorilor.
Voi ce credeti?
Definitia din DEX este data avand in vedere dependenta de produse introduse fizic in organism si care au efecte eminamente negative asupra organismului si a starii sale psihice. Daca dam la o parte efectele considerate de medicina ca fiind benefice, dar si efectele de euforie extazica cerute de trairile samanice premonitorii sau revelatoare, drogurile chiar distrug omul, fizic si psihic.
Definitia trebuie corectata, avand in vedere placerile multiple ce pot fi oferite omului, placeri care il pot instraina de societate si de el insusi. Abuzul devine dependenta atunci cand sansa de a reveni la normalitate prin forte proprii este aproape nula. Atunci abuzul de alcool, de sex, de telefon, de calculator sau de alte lucruri care fac placere, mananca omul pe dinauntru. Distanta de la uz la abuz si apoi la dependenta este diferita de la om la om. Educatia este cea care poate opri omul in ascensiunea lui spre abuz.
Noi am invatat ca munca l-a creat si l-a perfectionat pe om, deci tragem tare cu munca si nu ne oprim pana nu ne opreste cineva. Singurul in stare sa ne opreasca, este guvernul.
Pace lui, sa poata sa lucreze pentru noi!
Nu stiu, privind in jur cred ca ajungem sa ne placa dependenta asta..sa ni-o dorim…desi unii abia si-o platesc renuntand la cele necesare traiului zilnic…o transformam cumva in standard. de dimineata, in autobuz, in picioare langa o doamna de 45-50 de ani: suna mobilul..alo? du-te d. si ce daca am plecat? Ce, trebuia sa-ti cer tie voie?…si a inchis… am mers o statie…timp in care a scos telefonul de vreo 4 ori…uneori mi se pare ca suntem foarte ciudati. nu mi se pare. suntem.
As prefera sa fim mai putin dependenti de telefon, internet, televizor si mai preocupati de o carte buna, de o plimbare in compania celor care ne fac placere, de dorinta de a face un mic bine celor de langa noi.
Cred ca nici nu realizam uneori cat de dependenti suntem de ceva sau..cineva..Poate e un mod de viata, stiu si eu ?