De unde poate incepe Motivarea?
Succesul unei organizatii depinde de modul in care reuseste sa-si motiveze angajatii. Nu exista organizatie si nivel din organizatie pentru care sa nu se aplice aceasta regula.
De unde poate incepe de fapt Motivarea? Ce sta la baza ei? Ce conditii minime trebuiesc asigurate angajatilor pentru a putea incepe procesul de motivare? Pentru ce muncim?
Iata mai jos cateva ganduri pornind de la paralela intre Motivare si Inaintarea unui vas cu panze care are nevoie de apa pentru a pluti si abia apoi de vant pentru a-i umfla panzele.
Exista multe motive „inalte’ pentru care muncim. Dar la baza, motivul primar il reprezinta Banii. Da, pentru ca banii platesc facturile, asigura nevoile primare si siguranta fara de care nimeni nu-si poate tine gandul la job. Atata timp cat mintea angajatului sta la dramuirea unui venit care nu-i ajunge sa traiasca de pe o zi pe alta, nu are cum sa fie cu inima si mintea la sarcinile pe care le are de indeplinit.
Instrumentele motivationale pot fi folosite doar dupa ce s-a asigurat venitul ce elimina grija si disconfortul nevoilor existentiale primare. Companiile trebuie sa inteleaga ca a plati salariatul corect este un lucru benefic pentru ele, si ca pot vorbi de motivare doar dupa ce au asigurat venitul minim decent.
Pentru a intelege mai bine, va propun o scurta incursiune in piramida lui Maslow care are la baza nevoile primare instinctuale cele mai puternice, si catre varf nevoile mai slabe specifice individului. De retinut ca nevoile aflate la baza piramidei trebuiesc satisfacute inaintea celor aflate la varful ei – nu poti satisface nivelurile 4-5 fara a fi satisfacut nivelurile 1-3.
Atat pentru azi. Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu. Pe curand.
Buna ziua Florin,
Ma poti ajuta cu un model de baza pe care il pot folosi pentru a contura o cerere de majorare salariu. De asemenea as fi interesata sa stiu daca intra in atributiile unui reprezentant de resurse umane sa inainteze el cererile venite din partea superiorului direct al celui pentru care se solicita majorarea?
O zi buna!
@Georgiana Ioana,
Daca vorbiti despre cresterile exceptionale de salarii pentru performante deosebite reglementate prin procedura interna si aprobate de Comitetul Director, DA, serviciul RU ar trebui sa fie cel care colecteaza aceste propuneri, verifica respectarea conditiilor impuse prin reglementarea interna, le consolideaza, verifica incadrarea in bugetele alocate si le inainteaza spre aprobare Comitetului Director.
Dupa aprobare, HR comunica managerilor rezultatele, intocmeste documentele necesare, le transmite managerilor pentru instiintarea salariatilor si obtinerea semnaturilor.
Normal, reglementarea interna contine si formularele tipizate utilizate in cadrul procesului. Daca nu o aveti, inseamna ca este cazul sa o dezvoltati.
In alta ordine de idei, as vrea sa va reamintesc ca NU ati respectat Acordul de a transmite feedback dupa obtinerea gratuita a rezultatelor Autoevaluarii pe Harta de Competente HR si nici nu ati raspuns e-mailului de atentionare trimis de echipa dezvoltatoare a Instrumentului HC HR. Acest lucru este nefiresc pentru un om de HR.
Buna ziua Florin,
Acel mail cu rezultatele evaluarii nu a ajuns la mine. In momentul in care il voi primi voi oferi feedback-ul, asa ca rugamintea mea este sa il retrimiteti.
Multumesc pentru informatii!
O zi buna!
Si recomandarea mea este sa il trimiteti cu confirmare de primire pentru a putea avea o justificare. Multumesc!
Am retrimis e-mailul cu rezultatul dvs. Sper ca de acesta data sa il primiti.
Este absolut corect in principiu ce spune autorul articolului. Eu personal am obosit sa tot aud sloganuri de genul „nu conteaza salariul , ganditi-va la oportunitatile pe care le ofera compania noastra pentru dezvoltarea dvs. bla bla bla”. Cred ca recunoasteti cu totii vrajelile promovate de unele dintre cele mai mari companii de pe piata romaneasca pe post de motivare a viitorilor angajati. Ma bucur ca in sfarsit citesc pe cineva care afirma raspicat ca intai angajatul trebuie platit si abia apoi trebuie inceputa activitatea de filozofare :)))pentru ca in realitate lucrurile nu stau deloc asa cum ar trebui :)).
Felicitari domnule Rau ! Esti bun nene!
Ar fi interesant de realizat o paralela intre raspunsul unui roman si raspunsul unui occidental. Poate chiar de acelasi nivel/statut social…
@Bebe,
Cele 2 porniri mentionate de tine nu le vad ca trebuinte ci mai degraba ca efecte ale unor trebuinte de niveluri 1-4 nesatisfacute.
Apreciez nivelul academic al prezentarii.
Vorbeste-ne putin si despre :
-trebuinta de satisfacere a pornirilor criminale
-trebuinta de satisfacere a pornirilor mistice
Cum le vezi satisfacute acum si in viitor sau daca nu le consideri trebuinte, de ce le excluzi dintre trebuinte.
Asta chiar daca subiectul abordat este motivarea.
Nu ma mira! Ma bucura! Tocmai de asta duce lipsa o mare parte a societatii noastre (si poate nu e vina indivizilor, ci a vremurilor care s-au abatut asupra lor). Cred ca de pe la Alexandru Ioan Cuza si mai apoi din vremea monarhiei, societatea noastra a inceput sa se formeze, sa se indrepte, sa se emancipeze… Din pacate 1944 si 1945 au reprezentat o fractura a bunului mers al societatii…
Ca sa imi imaginez cum ar fi aratat Romania, e suficient sa iau cateva elemente ce tin de cultura poporului roman(in adevaratul sens al cuvantului) si sa le combin cu elemente de cultura occidentala (cultura formata mai ales de-a lungul ultimului mileniu).
Alta varianta ar fi continuarea evolutiei societatii noastre pe panta (ascendenta, evident) pe care o avea inainte de august 1944… Bineinteles ca efectele razboiului s-au aratat si altora, nu numai noua, dar ei au continuat pe „trendul” anterior, chiar daca punctul de la care au plecat s-a pozitionat mai jos pe scara evolutiei. Ei bine, noi nu. Noi am „apucat” pe o cale luminoasa… Se pare ca „zilele” astea sunt cam pesimist… asa ca ma opresc aici.
Sa speram ca odata si-odata societatea noastra se va vindeca!
Bobby,
piramida asta este prea mica pentru a cuprinde toate nevoile instinctuale in ea. Au fost enumerate doar cateva. Intamplator, in varf a nimerit Moralitatea. De ce te mira amplasarea ei? Este o nevoie rafinata, dragul meu, nu una primara care sa trebuiasca satisfacuta imediat! Ia gandeste-te cum ar fi aratat Romania daca Moralitatea ar fi fost o nevoie de nivel 1? Hai, ca oricata imaginatie ai avea, n-are cum sa-ti iasa imaginea asta.
Apreciez ca in varful piramidei se afla moralitatea. Mai bine nu se poate! („As good as it gets!”)