Legislatie

Editorial Legislatie RU

LAST UPDATE: 19.08.2022

Editorial Legislatie RU evidentiaza noutatile de Legislatia Muncii, Resurse Umane, SSM si Asigurari Sociale aparute in Monitorul Oficial. De asemenea, Editorial Legislatie RU include un Tool de cautare si descarcare gratuita a actelor normative.
Articolul este paginat dupa lunile anului.

Tool de cautare in Baza Legislativa


Luna August 2022. Noutati legislative

19.08.2022
In MOR 807/16.08.2022 a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ordinul reglementeaza modul de calcul al CAS si CASS pentru contractele cu timp partial, ofera modelul de Declaratie pe proprie raspundere care trebuie depusa de beneficiarul a mai multor contracte de munca cu timp partial si contine exemple de calcul pentru diverse situatii.

Exemplul 1
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B. Contractele sunt active toata luna.
Pentru activitatea desfasurata la angajatorul A, persoana fizica realizeaza un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.

Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata din cele doua contracte individuale de munca este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, intrucat la angajatorul A baza lunara de calcul al contributiilor datorate de acesta este egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei). La fiecare angajator, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.
Exemplul 2
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de munca cu timp partial, cu societatile A, B si C, contractele fiind active intreaga luna.
Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza urmatorul venit brut in luna:
— de la angajatorul A, suma de 800 lei;
— de la angajatorul B, suma de 900 lei;
— de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.

Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.
Astfel, salariatul datoreaza la fiecare angajator contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.
Exemplul 3
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B.
In cursul lunii septembrie 2022, persoana fizica lucreaza 10 zile, restul de 12 zile lucratoare din luna, contractele individuale de munca sunt suspendate, potrivit legii.
Salariatul primeste, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.

Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferente zilelor lucrate, este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate).
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active (1.159 lei).
In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B. Astfel, ambii angajatori stabilesc si retin contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei, in cazul angajatorului A, si la 1.000 lei, in cazul angajatorului B.
Exemplul 4
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 august 2022 un contract individual de munca cu timp partial (4 ore/zi) cu societatea A si un alt contract individual de munca cu timp partial (4 orez/zi) cu societatea B care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Ambele contracte sunt active intreaga luna.
Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel:
— de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
— de la angajatorul B, suma de 1.500 lei.

Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere.
Astfel, fiecare angajator retine si plateste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art. 156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 1382 alin. (1), art. 1383 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.