Ghid de Interviu
Interviul este un Eveniment care trebuie pregatit in detaliu, atat de catre Candidat cat si de catre Intervievatori.
De aceea, acest Ghid de Interviu abordeaza Interviul din ambele perspective.
_____________________
© imagine: Alma Simon
Last update: 12.05.2022
1. Ghid de Interviu pentru Intervievatori
Desi nu face parte din Interviul propriu-zis, Pregatirea Interviului de catre intervievatori este esentiala.
Ea presupune trasarea Profilului DEFINIT* pentru Competentele cheie ale organizatiei, stabilirea intrebarilor cu situatii pecifice pentru evaluarea competentei tehnice si abilitatilor soft, definirea rolului fiecarui intervievator, etapelor interviului si duratelor / etapa si, nu in ultimul rand, Analiza atenta a CV-urilor si scrisorior de intentie trimise de candidati prin prisma cerintelor postului: Competenta tehnica, Experienta, Competente cheie, Personalitate.
_____________________
* Pentru detalii consultati Formularul de Interviu prezentat mai jos
Nu de putine ori intervievatorii habar n-au cu cine vorbesc, desi oamenii din fata lor au trimis CV-urile si scrisorile de intentie in speranta ca vor fi atent studiate. Asta denota lipsa de profesionalism si de Respect.
Dar haideti mai bine sa trecem la amestecul de cuvinte si imagini:
2. Formularul de Interviu
Sigur ca firma la care lucrati are propriul Formular de Interviu, dar va propun ceva mai nonconformist, cu scopul declarat de a transforma Interviul intr-un eveniment, atat pentru Candidat cat si pentru intervievatorii tehnici si HR.
Poate o sa spuneti “ Uite ce culori aiurea a ales Florin! Cum sa le propun managerilor asa ceva ? Or sa spuna ca noi, astia de la HR suntem dusi cu capul!” . S-ar putea sa aveti dreptate. Dar culorile si continutul formularului pot genera o schimbare in abordarea Interviului.
Si-apoi daca noi, cei de la HR nu suntem un pic dusi cu capul, ce Dumnezeu mai cautam acolo?!
Mai jos, Formularul de Interviu pe care vi-l propun.
Va spun atat: definiti profilul pozitiei vacante impreuna cu managerii din firma in care lucrati, pentru a obtine Sablonul prin care sa priviti candidatii. Suprapuneti cele doua imagini: Evaluat / Definit.
Asa deveniti impartiali, eliminati subiectivismul si va oferiti sansa de a descoperi si aduce in companie cei mai buni candidati.
Intrucat Interviul trebuie privit atat din perspectiva Intervievatorului cat si din cea a Candidatului, continuam cu Ghidul pentru Candidati.
3. Ghid de Interviu pentru Candidati
Sunteti un tanar absolvent plin de idei? Ocupati o pozitie ce nu va mai ofera provocarea si satisfactia de care aveti nevoie si doriti o schimbare? V-ati pierdut locul de munca? Cautati un job si trebuie sa participati la un interviu? Daca da, va aflati in fata Pasului Inainte. Pasul Inainte, aflat in afara zonei de confort, streseaza dar in acelasi timp dezvolta, conduce spre fructul dorit, va lasa sa-l culegeti si sa va bucurati de el.
Merita sa-l faceti. Haideti sa vedem cum:
3.1 Inainte toate, auto-cunoasteti-va!
1. identificati-va punctele tari: talentele, competentele tehnice, abilitatile soft. Descoperiti ce puteti face cu placere, continuu, fara sa obositi. Descoperiti soselele de mare viteza din mintea Dvs. si ignorati drumurile de rang inferior;
2. identificati ce anume va motiveaza: banii, dorinta de recunoastere, dorinta de a va simti util, de a insemna ceva pentru ceilalti, dorinta de implinire profesionala, pasiunea de a realiza ceva, placerea de a interactiona, etc;
3. stabiliti cu exactitate unde vreti sa ajungeti ca sa stiti pe unde o luati;
4. scrieti valorile in care credeti si obiectivele Dvs. pe termen lung pentru care sunteti dispus sa investiti talent, efort si pasiune.
3.2 Cum selectati pozitia/compania?
3.3 Ce faceti INAINTE de Interviu?
3.4 Ce se evalueaza prin Formularul de Interviu?
3.5 Ce faceti IN TIMPUL Interviului?
3.6 Ce faceti DUPA Interviu?
4. Interviu intre „profesionisti”
Daca ati avut rabdare si ati ajuns pana aici, meritati un bonus!
Iata cum decurge un Inteviu intre 2 „profesionisti”!
5. Linkuri utile
Doriti o schimbare de job dar nu ati reusit inca?
Pregatiti-va cu Testele noastre de Selectie oferite gratuit (click!)
Iata cateva shortcut-uri care de asemenea va pot ajuta:
FIRME DE RECRUTARE /// MUNCA IN DOMENIUL MARITIM /// COR 2022 /// PRESTATORUL CASNIC /// RNCIS – Registrul National al Calificarilor din Invatamanul Superior /// RNCP – Registrul National al Calificarilor Profesionale din Romania /// RNPP – Registrul National al Programelor Postuniversitare /// Lista Standardelor Ocupationale 2022
Buna seara! As dori sa vizualiz teste pentru angajati.
multumesc f. mult!
Nu stiu cat e „stiinta”, cat e meserie sau cat e pregatire de specialitate, dar activitatea de RU, la o mare companie de recrutare din Romania, nu spun care decat daca insistati, procesul de recrutare, din singura mea experienta cu aceasta firma „experta”, suna asa:
– aplici pentru un post on-line, esti chemat la interviu dupa 3-4 zile. „In gandul meu: ce companie serioasa, sunt foarte prompti!”.
– te prezinti punctual (cu 15 min inainte) la ora si locul programate pentru interviu;
– intri intr-un sediu tip bloc turn in care nici una din usile din intreaga cladire nu sunt etichetate. Nu te intampina nicio receptie, nu stii la ce etaj sa urci sau pe ce usa sa intri. Usile nu sunt nici macar numerotate. Nu sunt scaune pe niciun hol. Stii ca ai nimerit doar de pe numele firmei scris mare pe cladire…
– suni persoana de contact sa anunti ca ai ajuns. Nu ti se raspunde. Astepti 30 minute, mai suni odata. Nu ti se raspunde. Nu ai de unde sa ceri relatii.
– iesi afara din cladire. Mai astepti o ora in soare, nefiind niciun refugiu in zona. Incepe sa ti se faca rau de la un inceput de insolatie. Mai ai o tentativa de a suna compania, chiar din fata cladirii, cu interfon de altfel. Nu ti se raspunde.
Deja au trecut 2 ore.
-Dupa ce te-ai prins ca ai stat ca prostu’n drum, pleci acasa cu taxiul, pentru ca ti-e prea rau de la statul in picioare si de la dezhidratare si insolatie.
– dupa 4 ore esti sunat sa ti se spuna „scuze, eram intr-un interviu si nu am putut raspunde. Puteti veni acum?”…raspunzi cam trist:”Doresc sa reprogramam interviul, multumesc. ACUM imi este rau”.
P.S: Postul era pentru o functie de mare responsabilitate (director economic) intr-o companie din industria petroliera. Nu va spun ca nu m-a mai interesat, am ramas cu sechele la rinichi…
Intrebari de baraj:
-unde credeti ca am gresit?
– de cate mii de dolari credeti ca i-au spoliat cei de la R.U pe cei din compania petroliera pentru aceste servicii ireprosabile?
@Ecaterina,
Reactia dvs. fata de lipsa de profesionalism, responsabilitate si bun simt a omului de HR care v-a programat la interviul respectiv, este normala. Decizia, la fel. Nu poti accepta sa lucrezi pentru o companie care te trateaza asa prin oamenii ei. Adica poti, daca tii neaparat sa suferi si mai tarziu.
Unde ati gresit? Nu cred ca ati gresit undeva.
Cate mii de dolari? Cateva mii la recrutare, dar cu siguranta sute de mii dupa ce isi aleg un director economic dispus sa accepte tratamentul de recrutare descris de dvs. O firma incapabila sa ofere / achizitioneze servicii profesioniste de recrutare, ajunge sa fie populata de specimene precum persoana de contact descrisa de dvs.
Mergeti mai departe. Cu siguranta nu ati pierdut nimic!
Salut FLorin,
te felicit pentru acest site si pentru utilitatea informatiilor de aici. Intrebare: in ghidul de interviu apare termenul de Formular de interviu….Cum se elaboreaza acesta? Poti sa ne ajuti cu un draft (de ex pt postul de Agent de Vanzari). Multumesc
@Adrian,
Accesati acest link. Sigur o sa va ajute. http://www.rauflorin.ro/recrutare-si-selectie-formular-de-interviu/
Acest articol a aparut urmare unei experiente traita prin Ianuarie 2010 cand am participat la un interviu ca intervievat…aplicasem multiplu in companie si la un moment-dat am fost invitat pentru una dintre pozitiile respective…mi se comunicase ca va exista un test scris al carui rezultat va conditiona intrarea in etapa secunda…abordarea mi se parea Ok, asa ca iata-ma la interviu.
Am trecut peste lipsa apei si cafelei – probabil stiau ca nu mai beau cafea de 10 ani (!), dar de apa inca nu ma lasasem(!) – si dupa ceva asteptare am intalnit echipa completa mixta roman/expat.
Am primit testul – dar nu pentru pozitia pentru care fusesem chemat ci pentru o alta pozitie pe care aplicasem (!), eu mi-am exprimat nedumerirea / ei si-au exprimat nemultumirea, dupa care am primit si testul corect spunandu-mi-se insa ca trebuie sa le completez pe amandoua (!) „Scuze, asa e, dvs. ati aplicat si pe managementul performantei si pe managementul schimbarii, v-am invitat pentru managementul performantei dar am uitat sa va invitam si pentru managementul schimbarii (!) iar acum, ne pare rau, va trebui sa completati ambele teste (!) pentru ca ambele interviuri se tin acum(!)”.
Dupa corectare am fost admis la ambele interviuri, am fost purtat alternativ prin domeniile performanta si schimbare, ne-am placut, eu imi doream performanta dar managerul cauta sa ma convinga sa accept managementul schimbarii pentru ca acolo ma dorea el pentru linistea lui, si pana la urma ne-am despartit multumiti unii de altii urmand sa primesc raspunsul final.
N-o mai lungesc: dupa mult timp am primit 2 rejecturi si niste explicatii gen „ indepliniti cerintele de competenta tehnica, abilitati soft, fluenta in engleza dar nu aveti experienta relevanta in managementul performantei si schimbarii”. Si pentru a a intelege bine, va mai spun ca pozitiile nu erau de sef ci de specialist in domeniile respective.
Dar important este sa invatam din greseli si sa generam schimbarea necesara.