Independenta si Obedienta
Independenta si Obedienta se cultiva. Se predau de catre line manager si se invata de catre subordonat. Fiecare line manager, raportat la line managerul lui este si subordonat, motiv pentru care invata si preda in acelasi timp. Este o invatare tip experiential pe verticala, in care dobandirea de competente depinde de ce transmite line managerul dar si de ce accepta angajatul. Asta inseamna ca fluxurile de Independenta si Obedienta pot parcurge organizatia de sus in jos, continuu sau intrerupt. Oricum, ele coexista. Doar ponderea difera.
Competentele se invata experiential si asigura trecerea de la NU POT la POT. Ganditi-va ca vorbim despre adulti trecuti de la NU STIU la STIU prin faza clasica de invatare aferenta copilariei in care cunostintele au fost turnate obligatoriu in capul lor printr-un sistem de invatamant obsedat de cuvantul TREBUIE si nestiutor in a explica DE CE.
Bazandu-se pe Experienta de viata, pe Lectiile si Reactiile line managerului, pe Modul in care sunt construiti de natura, angajatii invata experiential sa-si implineasca ASTEPTARILE PROPRII alegand Independenta sau Obedienta. La nivel de simt si experienta, as indrazni sa spun ca atunci cand se preda Independenta se obtine ca reactie Independenta si foarte rar Obedienta, iar cand se preda Obedienta se obtine Obedienta – daca exista accidental o reactie adversa de Independenta, aceasta se trateaza clar cu expulzarea sau plecarea de „buna voie” din departamentul respectiv si recrutarea unui Obedient.
Independenta presupune Initiativa, Rezolvarea inteligenta si creativa a problemelor.
Obedienta presupune Ascultare si Rezolvarea problemelor doar pe Calea gandita de manager. Diferenta e clara. Nu exista reteta. Doar Cultura organizationala care reglementeaza proportia.
Cat de bine putem deprinde Independenta si Obedienta? Aruncati un ochi peste Nivelurile invatarii.
Pe unde va regasiti in grafic? Gasiti mai jos, cateva idei despre Pasiune, Responsabilitate si Spirit de Echipa.
Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu.
Uitandu-ma la cele 4 patrate (suna putin pleonastic), am desenat (imaginar) un cerc cu centrul in mijlocul imaginii. Raza sa fie cuprinsa intre 25 si 33% din latura unuia dintre patrate. In acel cerc amestecam bine cele 4 culori. As fi curios ce obtinem! Poate chiar pe noi!
Acelasi experiment, dar nu amestecam nimic. Ci doar rotim cercul cu 90, 180, respectiv 270 grade (in ce sens doriti, in functie de cat de mult v-a placut trigonometria). Fiecare dintre cele 3 variante va avea o zona predominanta de culoare pentru fiecare patrat in parte si o pata de culoare intr-un colt, o culoare din celelalte patrate. Cred ca astfel ne putem regasi mai usor, alegand evident o culoare predominanta. „Matematicienii” pot incerca si alte unghiuri intre 1 si 359 grade (zero si 360 coincid cu desenul prezentat).
Bineinteles ca se pot face astfel de experimente si cu alte forme geometrice (gen cubul lui Rubik, dar in versiunea 2D). Rezultatul poate fi mai apropiat de nivelul fiecaruia de invatare. La urma urmei suntem oameni. Nu putem fi perfecti chiar in toate domeniile!
Prefer dreapta, dar… ce m-as face fara stanga?. Imi place verdele (cu sau fara legatura cu textul sau politica; unii imi cunosc pasiunea pentru fotografie/culoare) si nu cred ca ma prinde portocaliul (chiar daca unii il considera a fi la moda – le va trece!). Ma opresc aici ca sa nu se creada ca fac politica!