Munca de noapte – solutii software pentru HR
Cei mai multi angajati lucreaza in timpul zilei, insa mii de oameni au ales sau sunt nevoiti sa lucreze pe timp de noapte.
In legislatia din Romania, munca de noapte este definita ca fiind activitatea prestata intre orele 22:00 si 06:00.
Cine nu poate lucra in timpul noptii
Codul Muncii interzice angajatorilor sa incadreze pentru munca de noapte tinerii sub 18 ani si femeile insarcinate, lauzele sau femeile care alapteaza.
Totodata, trebuie scutiti de munca de noapte si angajatii care au probleme de sanatate cauzate de o astfel de munca. Codul Muncii ii obliga, astfel, pe angajatori sa le modifice programul de lucru, astfel incat angajatii cu probleme medicale sa poata munci in timpul zilei.
Ce spune legea despre munca de noapte
Daca prevederile Codului Muncii cu privire la munca de noapte sunt incalcate, companiile risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei, insa exista si legi speciale care au rolul de a prevala legea fundamentala in domeniul relatiilor de munca si care propun amenzi mult mai mari.
Spre exemplu, OUG 96/2003 privind protectia maternitatii prevede amenzi de pana la 100.000 de lei pentru angajatorii care obliga femeile insarcinate si lauzele sa presteze munca de noapte.
Ce beneficii au salariatii care lucreaza „de noapte”
Persoanele care muncesc de noapte beneficiaza fie de un spor salarial, fie de un program de lucru redus.
Astfel, acesti angajati pot avea, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, un program de lucru redus cu o ora fata de durata zilei de munca, fara ca salariul de baza sa fie scazut.
Daca li se acorda, insa, un spor salarial, acesta trebuie sa fie de un sfert din salariul de baza, daca petrece cel putin trei ore in intervalul orar 22 – 6 din programul normal de lucru.
Ce fac managerii inteligenti
Observam, astfel, ca angajatorii sunt obligati sa respecte o serie de conditii in cazul in care unii dintre angajati muncesc in timpul noptii. Nerespectarea conditiilor poate duce la primirea unor amenzi usturatoare pentru companii, care sunt obligate sa tina o evidenta stricta si foarte clara a salariatilor care efectueaza munca de noapte.
In timp ce unele companii tin evidentele pe hartie sau in diferite programe pe laptop sau PC, care sunt dificile, greu de completat si genereaza erori frecvente, alte companii au apelat, deja, la o solutie mult mai eficienta si utilizeaza un soft pentru managementul timpului, pe care il puteti gasi pe HR planning
Un astfel de soft de management al timpului este foarte util la implementarea unui workflow pentru aprobarea pontajului si a cererilor de concediu, dar si pentru planificarea si evidentierea timpului lucrat in functie de tipul de ore (ore de noapte, ore suplimentare, ore in timpul sarbatorilor legale sau ore de recuperare).
Un astfel de program genereaza, totodata, rapoarte si notificari automate cu privire la o serie de actiuni care decurg din prevederile legislative ce tin de drepturile salariatilor. Toate acestea sunt posibile datorita faptului ca in sistem au fost definite o serie de reguli care corespund legislatiei din Codul Muncii. Sistemul atrage atentia asupra orelor efectuate de angajati in timpul noptii si ii atentioneaza pe manageri si asupra depasirii duratei maxime saptamanale de lucru sau a duratei timpului legal in cazul salariatilor cu un contract pentru un job part-time.
Pe langa astfel de reguli predefinite in soft-ul de management al timpului, managerii pot defini si alte reguli, in functie de specificul companiei, iar o astfel de aplicatie a fost dezvoltata pentru a oferi solutii simple si automate la problemele foarte complicate de HR.