Shadow dance
Daca Era Industriala a produs cinematografia, atunci era de asteptat ca si in cea tehnologica sa apara cateva forme de arta noi. Nu putem face abstractie de modul in care tehnologiile influenteaza procesul de creatie artistic.
Instalatiile au aparut odata cu nevoia artistilor de a iesi din limitele impuse de artele traditionale, in special de sculptura. Ele sunt de fapt niste colaje alcatuite din elemente ce nu apartin neaparat artelor plastice, care formeaza o constructie artistica spatiala, ce transmite un mesaj specific. Atunci cand se adauga o prezenta umana pentru a mari dinamismul ansamblului, devin ceea ce se numeste Performance – un nou gen de arta.
Astazi va propun proiectul “ Shadow Dance”, care are la baza stilul Art Nouveau japonez, chinez, philipinez si un gen de spectacol numit “Shadow Puppet”.
Proiectul consta intr-o combinatie formata din:
- perete, pictat in culori fosforescente;
- panou realizat dintr-un suport metalic, pe care sunt suspendate zece panglici, din hartie printata;
- trei masti montate pe stalpi de lemn. Pe stalpii de lemn sunt legate panglici din material textil, divers colorate;
- doua marionete pe post de suport luminos. Marionetele au montate reflectoare pentru a efectua lumina de accent pe cele 3 masti, direct pe panou si perete.
Citind articolul pe e-mail, e-mail in care nu e precizat autorul, am recunoscut imediat stilul Oanei! Felicitari atat pentru proiect, cat si pentru faptul ca ti-ai conturat/definit/creat deja un stil!
@ Oana,
Iti multumesc pentru articol. Pentru timpul daruit. Pentru frumusetea si bucuria sadita in sufletele noastre. Mi-a venit in minte o discutie avuta cu Dl. Cornel Patrascu- Dumnezeu sa-l ierte – la inceputurile prieteniei noastre: “De ce faceti asta? Cred ca va ia ceva timp. Castigati ceva?” – m-a intrebat dansul. “Nu, nu castig. Doar vreau sa ma descopar altfel, alaturi de oamenii care conteaza in viata mea”, am raspuns. Asta a fost momentul care-a pecetluit relatia noastra.
Stiu ca e greu sa daruim altora timpul nostru. Cunosc tentatia unui “ Sunt prea ocupat!” sau unui ‘Of Doamne, dar chiar nu am inspiratie!”. Dar la final, cand vezi ce iese din sufletul, din mintea si mainile tale, iti dai seama ca ai folosit bine timpul, si pentru tine, si pentru cei din jurul tau.
Iti multumesc tie, si fiecarui invitat si cititor in parte.