Testati-va Inteligenta Emotionala
In Era Digitalizarii si Inteligentei Artificiale, Coeficientul de Inteligenta (IQ1) se dovedeste insuficient. Companiile mizeaza pe sinergia dintre Inteligenta Emotionala (EI2) si IQ-ul Candidatilor care le bat la Porti, dar si a Angajatilor cu Palarie si Pantofi care le calca zilnic pragul.
__________________
LAST UPDATE: 15.12.2022
Pentru a face fata competitiei acerbe, din ce in ce mai multe companii utilizeaza Chestionare de Personalitate pentru selectarea viitoriilor angajati si pentru evaluarea personalului existent. Practic se recunoaste ca un Comportament Pozitiv, este cel putin la fel de important ca IQ-ul.
__________________
1 IQ, Intelligence Quotient. Coeficientul de Inteligenta masoara inteligenta umana in sensul abilitatilor mentale cognitive, prin teste standardizate raportate la varsta cronologica. Valoarea medie a IQ este 100.
2 EI = Emotional Intelligence, Inteligenta Emotionala. Termenul este utilizat in 1964 intr-o lucrare a lui Michael Beldoch.
In 1966 apare lucrarea lui B. Leuner intitulata „Emotional intelligence and emancipation. A psychodynamic study on women”, iar in 1983, Howard Gardner introduce ideea inteligentelor multiple, interpersonale si intrapersonale in lucrarea “Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences”. Termenul reapare in 1985 in teza de doctorat a lui Wayne Payne, “A Study of Emotion: Developing Emotional Intelligence”.
In 1989, Stanley Greenspan a prezentat un model de EI, urmat de cel al lui Peter Salovey si John Mayer publicat in anul urmator.
Termenul EI este promovat intens de Daniel Goleman incepand cu 1996 odata cu aparitia cartii “Emotional Intelligence – Why it can matter more than IQ”.
1. Chestionare de Personalitate
Daca urmeaza sa sustineti un interviu, testati-va Inteligenta Emotionala cu Testele3 de mai jos.
Ele va vor ajuta sa va descoperiti, sa analizati diversele aspecte ale personalitatii si sa indentificati atat punctele dumneavoastra forte, cat si pe cele slabe. Familiarizandu-va cu genul de intrebari cu care v-ati puteti confrunta, veti capata mai multa incredere in dumneavoastra si veti fi cu un pas inaintea celorlalti. Suplimentar, in functie de rezultatele obtinute, daca veti considera necesar, veti putea stabili prioritati de dezvoltare emotionala.
__________________
3 Denumirea de Teste este improprie intrucat punctajele obtinute nu valideaza un succes sau un esec, ci cuantifica nivelul diverselor aspecte ale caracterului si naturii dvs.
2. Ce este Inteligenta Emotionala?
Inteligenta Emotionala – cunoscuta si sub denumirea de Coeficient Emotional (EQ4) – este capacitatea de a constientiza si gestiona atat Emotiile5 proprii, cat si pe ale altor persoane. Cele doua domenii principale ale EI sunt cunoasterea propriei persoane (teluri personale, aspiratii, reactii si comportament) si intelegerea altor persoane si a Emotiilor lor.
Pentru o imagine cuprinzatoare asupra EI, fiti incurajat(a) sa parcurgeti materialele de dezvoltare din sectiunea 4. Linkuri utile pentru intelegerea si dezvoltarea EI, oferite cu generozitate de Mind Architect.
__________________
4 EQ, Emotional Quotient. Prima utilizare a termenului a aparut in 1987 intr-un articol al lui Keith Beasley publicat in revista Mensa (UK).
5 Emotiile, conform clasificarii lui Daniel Goleman:
Frica: anxietatea, nervozitatea, ingrijorarea, teama, groaza, spaima, panica, consternarea, neintelegerea, fobia.
Mânia: furia, resentimentul, exasperarea, indignarea, animozitatea, irascibilitatea, ostilitatea si ura.
Rusinea: vinovatia, supararea, jena, remuscarea, umilinta si regretul.
Tristetea: supararea, mâhnirea, imbufnarea, melancolia, mila de sine, singuratatea, disperarea si deprimarea.
Bucuria: fericirea, mândria, multumirea, binecuvântarea, incântarea, rasplata, amuzamentul, satisfactia si extazul.
Iubirea: adoratia, dragostea, devotamentul, increderea, prietenia, amabilitatea, acceptarea, afinitatea si mila.
Dezgustul: dispretul, aversiunea, detestarea si repulsia
Surpriza: socul si mirarea.
3. Aspecte ale Inteligentei Emotionale
Persoanele inteligente emotional isi adapteaza dinamic, empatic si eficient gandirea si comportamentul in functie de situatiile specifice, urmarind realizarea obiectivelor asumate. Regasiti mai jos Aspectele EI si comparatia Persoane Inteligente Emotional vs. Persoane care nu dau dovada de Inteligenta Emotionala:
ASPECT AL INTELIGENTEI EMOTIONALE | PERSOANELE INTELIGENTE EMOTIONAL: | PERSOANELE CARE NU DAU DOVADA DE INTELIGENTA EMOTIONALA: |
---|---|---|
CUNOASTEREA DE SINE / STAPANIREA DE SINE | Recunosc corect emotiile proprii si emotiile celorlalti (Mânia, Frica, Iubirea, Bucuria, Tristetea, Rusinea, Surpriza, Dezgustul). Au incredere in sine si isi stapanesc gandurile si impulsurile, nelasand emotiile sa preia controlul (se gandesc la consecinte inaite de a vorbi / inainte de a lansa o actiune). Sunt asertive, stabilesc limite clare si nu se tem sa spuna NU atunci cand este cazul. | Nu identifica corect propriile emotii / emotiile celorlalti (Mânia, Frica, Iubirea, Bucuria, Tristetea, Rusinea, Surpriza, Dezgustul). Nu au incredere in propria persoana si se lasa prada impulsurilor, lasand emotiile sa preia controlul (negandindu-se inainte la consecintele actiunii), fapt pe care il regreta apoi. Din dorinta de a nu supara, prefera sa nu spuna NU atunci cand este cazul. Acest lucru le epuizeaza si le cauzeaza nemultumire fata de sine / fata de ceilalti. |
MOTIVAREA / ASUMAREA RESPONSABILITATII | Se automotiveaza, fac planuri pe termen lung si depun eforturi sustinute pentru a le indeplini. Isi asuma proactiv responsabilitati si sunt capabile sa ii motiveze pe altii. Dovedesc capacitate de a rezolva probleme complexe si identifica noi solutii. Isi asuma responsabilitatea pentru actiunile si comportamentul lor. Isi recunosc deschis greselile si accepta critici constructive, fara sa caute scuze sau sa-i blameze pe ceilalti. | De regula sunt demotivate si prefera sa nu faca planuri pe termen lung, uneori nici pe termen scurt. Au probleme de asumare a responsabilitatii, nu-si recunosc usor greselile si nu accepta criticile constructive, luandu-le de cele mai multe ori personal, cautand justificari si vinovati. Se simt neintelese. |
EMPATIA | Actioneaza empatic, manifestand sensibilitate fata de nevoile si dorintele altora, ceea ce le aduce pretuirea celorlalti. Acorda atentie emotiilor celorlalti, se pot pune in locul lor, intelegandu-le mai mai bine perceptia, perspectivele si comportamentul. Nu se tem sa se puna in posturi vunerabile si sa spuna ceea ce simt. | Actioneaza mai degraba egoist si nepasator, neincercand sa-I inteleaga pe ceilalti, fapt care genereaza nemultumire. Prefera sa nu impartaseasca ce simt, considerand ca vulnerabilitatea este o slabiciune. |
ABILITATI SOCIALE | Manifesta interes fata de ati oameni, se bucura de compania lor si ii accepta asa cum sunt. Sunt coechipieri inascuti, colaboreaza excelent cu ceilalti membri ai echipei. Au solide abilitati de comunicare, sunt buni ascultatori, analizeaza corect situatiile si inteleg nevoile si comportamentele celorlalti. Creeaza si mentin in mod firesc relatii. Sunt buni lideri si subalterni. | Sunt solitari si nu se dau in vant dupa compania celorlalti. Se simt confortabil doar intr-un cerc restrans, iar la job prefera responsabilitati care presupun cat mai putine contacte. Aceste trasaturi nu-i fac oameni mai rai /soti/sotii ori parinti mai putini iubitori, doar ca izolarea fata de alti oameni ingreuneaza munca in echipa si implinirea aspiratiilor personale. Nu exceleaza la comunicare, apeleaza frecvent la presupuneri, inteleg rar nevoile si comportamentele celorlalti. Intampina dificultati in mentinerea relatiilor. Ca manageri se lasa deseori prada tendintei de a-i controla pe ceilalti. |
4. Link util pentru intelegerea si dezvoltarea EI
Pentru cei care doresc sa aprofundeze subiectul Inteligentei Emotionale, ofer mai jos, prin generozitatea Echipei Mind Architect, un link catre materiale gratuite care va pot ajuta sa va intelegeti mai bine pe dvs. si pe cei din jurul dvs.:
Iata cateva sugestii de podcasturi:
Sezonul 1
Introducere in Arhitectura Cerebrala.
Calaretul si elefantul din capul fiecaruia dintre noi.
Trepiedul vietii: creier, minte si relatii.
Cum sa tii Elefantul sub control, cu doar cinci butoane universale.
Sezonul 6
De ce Inteligenta este mai mult decat IQ si cum arata Inteligenta Emotionala.
Rusinea, emotia care te face sa te ascunzi in spatele cortinei.
Frica, prieten sau dusman?
”Nu ai de sa fii trist”, indemnul care ne poate impiedica sa metabolizam pierderi.
Anxietatea, semnalul de alarma al psihicului.
Cum transformam Furia din forta destructiva in instrument pentru asertivitate.
De ce Aprecierea si Recunostinta merg mana in mana.
Importanta emotiilor in organizatii.
5. Cum arata Jobul Perfect pentru dvs.?
Inainte de a vedea cum arata Jobul Perfect pentru dvs., evaluati cu ACEST TEST ( clic!) in ce masura sunteti multumit(a) de Actualul Job.
Ok, acum ca stiti cum stau lucrurile, folositi ACEST LINK ( clic!) pentru a accesa Tool-ul nostru de Orientare in cariera.
Iata cateva shortcut-uri utile daca va cautati un Job:
FIRME DE RECRUTARE /// COR 2022 /// RNCIS – Registrul National al Calificarilor din Invatamanul Superior /// RNCP – Registrul National al Calificarilor Profesionale din Romania /// RNPP – Registrul National al Programelor Postuniversitare /// Lista Standardelor Ocupationale 2022
Succes in ce faceti!
Fiti incurajat(a) sa descoperiti nivelul dvs. de Inteligenta Emotionala!
Multumesc Lucianei Baicea pentru acordul de a insera linkuri catre podcasturile gratuite oferite de platforma Mind Architect.